Grøntsagskrimi med mysterium og budskaber

Jonatan Wibe vil med børnebogen ”SkurkAgurk klarer ærterne” få børn til at synes bedre om grøntsager – og samtidig få bedre forståelse for ”Den Lede Rødbede” på legepladsen. ”Børn skal rustes til mere i dag,” siger forfatteren, der mener, at leg med sprogets facetter kan styrke børnenes evner til at rumme hinanden.

af

- d. 26. september 2023

 

I ny børnekrimi udspiller sig et drama i en grønthandler. Der er hierarki og spændinger mellem ”Den Lede Rødbede”, ”Den Sure Citron”, ”Den Hårde Banan” og ”SkurkAgurk”, som skal opklare et mysterie. Bag fortællingen ligger der et ønske hos forfatteren om, at bogens ordlege kan lære børnene at udforske såvel grøntsager som sproget. ”Når man mestrer at lege med sproget, hjælper det til at forstå sociale koder, og det bliver nemmere at forstå mennesker med andre kulturelle baggrunde,” siger Jonatan, der til dagligt arbejder som journalist, men nu bruger ordene til noget nyt.

Ideen til at skrive en børnebog opstod, da han fik børn og opdagede, at ikke alle bøger er lige sjove som voksen oplæser. ”Det er fedt, når børnebøgerne også har noget til den voksne læser,” siger han og håber, at læserne synes, at det er præcis sådan en bog, han selv har skabt.

 

Hvordan taler man om ”Den Lede Rødbede”, der slår i skolen?

Jonatan håber, at historien om SkurkAgurk og grøntsagsvennerne kan give et sprog og humor til at få talt om de børn, der driller i børnehave eller skole. De mange grøntsager er alle typer, som alle børn møder i deres hverdag.

”I min søns klasse er der eksempelvis drenge, som larmer og laver ballade. Vi har haft mange snakke med ham om, at der måske er noget i disse børns historie, som gør, at de ind i mellem kommer op og slås eller ikke hører efter. Og vi husker også at tale om, at de er søde og sjove at lege med ofte,” siger Jonatan og fortsætter: ”Det er det samme med grøntsagerne i bogen. De har også deres historier og grunde til ikke at opføre sig ordentligt.”

Alle grøntsager har forskellige historier, former og farver, og forfatteren har også et budskab om diversitet og etnicitet. ”Mine børn vokser op blandt flere med indvandrerbaggrund, og de kommer til at høre meget indvandrerdebat og folk, som mener noget om religion og kulturer. Men det er ikke hverken hudfarve, religion eller indkomstniveau, som styrer, om et barn opfører sig ordentligt. Det er vigtigt at lære vores børn, synes jeg,” siger Jonatan, som altid har haft en forfatterdrøm. Det var faktisk sønnens kælenavn, der fik historien til at spire frem.

 

Farvel pomfrit

SkurkAgurk var det første grøntsagsnavn i forfatterhjemmet. Men flere sunde ordlege kom til. På køleskabet skrev Jonatan ”SkurkAgurk”, efter noget tid blev ”Den Lede Rødbede” tilføjet og et cast af grøntsagsnavne og -figurer tog form. En dag insisterede grøntsagerne på at få sin egen historie, og det fik de.

Forfatteren håber, at grøntsagskrimien kan få børnene mere med ud i køkkenet. ”Jeg ved fra mange børnefamilier, at grøntsager kan være noget af det, der skaber konflikter under spisningen. Og nogen løser det med pomfritter,” siger Jonatan, der selv var meget kræsen som barn. Efter at være blev far ved han nu selv, hvor meget lettere måltidet bliver, hvis børnene har været med i køkkenet. Det er ikke altid, han selv får det gjort i hverdagen, men han håber at kunne inspirere til det. ”Hvis man har snittet grøntsagerne sjovt sammen med børnene, så bliver aftensmaden altså bare sjovere. Og det grønne glider måske lettere ned hos ungerne.”

Og hvilken grøntsag er forfatteren så selv? Han må tilstå, at han nok i mange år bare følte sig som Den Heldige Kartoffel, og alt gik let, men efter at have fået børn ser han nok snarere sig selv som det bløde indre hos ”Den hårde banan”.

Til november kommer efterfølgeren i serien, SkurkAgurk jokker i spinaten.

Begge bøger finder du her:

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner