blogImage128
blogImage128

Thorstein Thomsen har skrevet episk roman om Anden Verdenskrig

FRØKEN NARVIK handler om umulig kærlighed i krigsårene. Læs her vores interview med Thorstein Thomsen og få et indblik i, hvorfor det har været vigtigt for ham at skildre Anden Verdenskrig i sin nyeste bog.

af

- d. 29. oktober 2015

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med Thorstein Thomsens forfatterskab var det ikke med den prisbelønnede roman, Den der hvisker lyver. I stedet var det den fantastiske fortælling Sne på hendes ansigt, der greb og fangede mig fra start til slut. Siden har Thorstein skrevet flere romaner, og nu er han igen aktuel med en roman om besværlig kærlighed under og efter 2. verdenskrig, Frøken Narvik.

Medrivende og stor fortælling fra Anden Verdenskrig

Frøken Narvik er den medrivende og episke fortælling om Anne, og hendes kamp med og for kærligheden. Anne Kyllingstad driver sammen med sin mor et pensioniat i Narvik, helt oppe i Nordnorge. Da krigen bryder ud forelsker Anne sig i den dansk-tyske soldat, Christian, som gør hende gravid. Parret bliver adskilt ved krigens afslutning, og Christian havner i et russisk krigsfangenskab.

Anne er fortvivlet over at have mistet Christian, og hun tror, han er død. Anne beslutter i sin sorg at rykke teltpælene op og drage til Danmark med sin søn, i håbet om at starte på en frisk. Her møder hun den jævnaldrende og venlige Holger. Han frier til hende, og hun beslutter sig at lægge låg på fortiden og takke ja. Men en dag får Christian sin frihed og vender hjem….    

Vigtigt at fortælle om 2.verdenskrig i Norge: Interview med Thorstein Thomsen

En del af Frøken Narvik er henlagt til Narvik i Norge. Hvorfor har du netop lagt en del af handlingen her?

For fire år siden læste jeg Asbjørn Jaklins bog Hitlers Nordfront, som var en historisk gennemgang af, hvad der skete i NordNorge under krigen.

Jeg var meget overrasket over, hvor voldsom og vigtig krigen havde været deroppe. Der var mange ting, jeg intet anede om. Selvom det altså var foregået i et af vores skandinaviske broderlande. Så jeg begyndte at læse mere om det og om NordNorge.

Jeg undrer mig altid bagefter over, hvad der får mig til at starte på så stort et arbejde, som det er at skrive en roman.

Jeg kan heller ikke svare på det denne gang, men Hitlers Nordfront satte mig på en eller anden måde i gang.

Jeg skrev 100 sider og gik så i stå.

Jeg fandt ud af, at jeg var startet et forkert sted. For langt tilbage. Jeg skrev faktisk flere kapitler før det, der nu er første kapitel, hvilket betyder, at jeg ved temmelig meget om fiskeriet på Lofoten i gamle dage.

Men hele tiden var Narvik omdrejningspunktet. Narvik har været et magisk sted for mig siden min barndom. Skønt jeg ikke har været dér. (Jo, nu har jeg selvfølgelig været der.) Efter jeg havde skrevet romanen igennem første gang, fløj jeg så til Narvik og opdagede, at der var en hel del i mit manuskript, der var (eller føltes) forkert. Så måtte jeg igennem det hele én gang til. Jeg fandt det hus, Anne voksede op i. Jeg fandt kirkegården og havnen og så videre. Alle begivenheder i Narvik foregår på steder, hvor jeg har stået og tænkt: Her kunne den og den handling i romanen være foregået.

Måske er der stadigvæk fejl, men Asbjørn Jaklin har været konsulent på romanen, og Frøken Narvik er solgt til Norge, allerede inden den er kommet på dansk, så noget har jeg måske gjort rigtigt. Det håber jeg.

Fortælling om hvordan krig og vold påvirker mennesker

Frøken Narvik handler blandt andet om, hvad krig og vold kan gøre ved mennesker. Hvad optager dig ved emnet krigstraume?

Der er i Danmark lige nu omkring 40.000 krigsveteraner. De er på ret forskellige måder mærket af det.

Jeg synes, det er et stort emne, som der godt kunne komme mere fokus på.

Men jeg har ikke kunnet skrive direkte om det. Måske har jeg nærmet mig noget, der ligner, i Frøken Narvik. Men jeg har ikke tænkt: Nu vil jeg skrive om det og det.

Det er som om handlingen og personerne i en roman vokser frem hånd i hånd. Det kræver klar tænkning, men der er samtidig også hele tiden noget andet på spil. En slags intuition. Mange ideer kommer nærmest af sig selv. Det er vel det, man kalder inspiration.

Der var mange tyske soldater, der endte ovre østpå. Christian er så én af dem. Han bliver mærket af det.

Hvorfor er jeg optaget af, hvordan de traumer sætter sig i kroppen og psyken? For det må jeg være.

I år har jeg udsendt en digtroman, Hadet, og en børnebog, Den blinde abe, og så den her store og tidskrævende roman.

Alle tre bøger har dette aspekt med. Måske er det pga. veteranerne.

Måske er det, fordi jeg føler, at jeg er den sidste generation, som kan skrive troværdigt om 2. verdenskrig, fordi jeg har kendt folk, der var i modstandsbevægelsen og i kz-lejr.

Thorstein Thomsen henter inspiration til sine romaner hos sin mor

Romanen har en kvindelig hovedperson. Hvem inspirerer dig, når du taler gennem en kvindelig karakter som Anne Kyllingstad?

Min mor. Det er den kvindelige karakter, jeg har størst indsigt i.

Jeg skriver bedre om den generation end om min kones eller lillesøsters generation. Og meget bedre end om min datters generation. Ens mor er normalt det vigtigste menneske, når det kommer til vores personlige udvikling.

Da jeg er vokset op uden far, gælder det måske dobbelt. Hun har måttet finde sig i en del fra mig.

Jeg sagde en gang til hende: “Nogle folk bliver skidesure, når de føler, at de bliver spejlet i en roman. Sådan har det aldrig været med dig. Du har godt været klar over, at virkelighedens personer ikke er de samme som romanens personer.” Hun svarede: “Jo. Men det har nu gjort ondt nogle gange.” Det var noget af en lussing at få. Det havde gjort ondt, men hun havde aldrig afsløret det over for mig.

Jeg synes nu i øvrigt, at jeg skildrer positive, stærke kvinder med et stærk overlevelsesinstinkt, altså når det komme til hovedpersonerne. Så min mor er nu nok ikke helt utilfreds, når det kommer til stykket.

Min mor lever i øvrigt endnu. I de sidste ti år har vi haft mange, lange telefonsamtaler om hendes liv, og det har jo ikke gjort min indsigt mindre.

Se alle Thorstein Thomsens bøger

Bøger der minder om Thorstein Thomsens Frøken Narvik

Katju Kettu: Jordemoderen

Jordmoderen foregår i Finland 1944. Vindøje, den finske jordmoder, tager tjeneste som sygeplejeske i en tysk fangelejr for at være i nærheden af Johannes, hendes elskede SS-officer. Men Johannes er traumatiseret og gengælder kun delvist hendes kærlighed.

Romanen er baseret på virkelige begivenheder og den udspiller sig i Petsamo-området i det allernordiske. Det er lige før Finlands alliance med Nazityskland opløses, og i fjordene regerer spritmuglerne og efterretningstjenesterne.

Med et rigt, sanseligt og egenartet sprog væver forfatteren en række menneskeskæbner frem og tegner et billede af, hvor langt et menneske er villigt til at gå for kærligheden.

Lars Johansson: Signe

Den utrolige men sande historie om Signe Gondrup, der under krigen forelskede sig glødende i den tyske officer Felix og fulgte med ham til hans våbenfabrik i Böhmen i 1945 og derfra til Bayern, på flugt fra russerne. Her bliver Felix arresteret af amerikanerne, og Signe må på egen hånd overleve, mens hun søger desperat efter sin elskede. Lars Johansson fortæller Signes historie på en måde, så denne utrolige kvindeskæbne står lyslevende for læseren.

Se også fortsættelsen: Signes hjemkomst

Anthony Doerr: Alt det lys vi ikke ser

Marie-Laure LeBlanc mister som 6-årig synet. Hendes far, som er låsesmed på det naturhistoriske museum i Paris, bygger en perfekt miniaturemodel af kvarteret til hende, så hun lettere kan finde vej hjem. Men da Paris en dag bliver invaderet af tyskerne under 2. verdenskrig, må faren og datteren flygte, og med sig har de en uvurderlig hemmelighed.

Den forældreløse Werner Pfennings skæbne er at arbejde i en tysk kulmine, hvor hans far mistede livet. Men en dag da han finder en ødelagt radio, bliver hans verden pludselig fyldt med muligheder. Hans evner vinder ham en plads på eliteakademi for Hitlerjugend. Men hvor store er omkostingerne, når Werner tvinges til at forfølge sine drømme?

Langt væk i Saint-Malo, som er en ældgammel fæstningsby, lytter en ensom mand med granatchok til en forlængst forsvundet stemme. Uden at forlade sit hus, går han på opdagelser i nye verdner, og selvom han bliver i sit eget hjem, får hans eventyr alvorlige konsekvenser. I et Europa opslugt af krig kolliderer tilværelser uforudsigeligt.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner