Månedens stemme - Jesper Wung-Sung

Månedens stemme er denne gang forfatteren Jesper Wung-Sung (f. 1971), som d. 7. marts udkommer med romanen Hans Christian, om vores allesammens H.C. Andersen.

Her kan du læse hans egne tanker om romanens tilblivelse og du finder bøgerne nederst i indlægget.

Romanen låner et væld af citater fra H.C. Andersen og skrivestilen er inspireret af hans særlige karakteristiske måde at skrive på, så læseren vil genkende H.C. Andersen selv i teksten. Samtidig er romanen en klassisk fortælling om et barn der vokser op i provinsen, og snart er denne verden ikke stor nok, barnet er blevet et ungt menneske, der længes væk, og må rejse til den store by for at fødes på ny – som den skabning han nu vil være.

Jesper Wung-Sung skrevet en lang række bøger for børn, unge og voksne, siden han debutterede i 1998 og hans dygtige forfatterskab afspejler sig i de mange litteraturpriser han har modtaget i tidens løb - heraf kan bl.a. nævnes: De Gyldne Laurbær (2017), Søren Gyldendal Børnebogsprisen (2022), Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger (2019), Bogforums Debutantpris (1998).

 

af

- d. 01. marts 2024

 
 
Det tog et tilløb på over 20 år, før jeg var klar – og turde – skrive en roman om H.C. Andersen. Jeg havde gennem årene taget massser af noter, men i sommeren 2022 havde jeg en drøm. I drømmen sidder jeg i et fly ved siden af den mest belastende passager: Først vil vedkommende sidde ved vinduet, så ved gangen, taler hele tiden uafbrudt og meget højt. Så går det op for mig, at det er H.C. Andersen! Jeg ved ikke, hvordan drømmen sluttede, men jeg ved, at da jeg vågnede, bestemte jeg mig: NU skriver du den roman om H.C. Andersen!
 
Derefter satte jeg mig ned og læste minimum 100 sider om dagen af og om H.C. Andersen i fire måneder, således at jeg havde læst cirka 12.000 sider – hvorefter jeg skrev Hans Christian. Så jeg vil naturligvis anbefale H.C. Andersens forfatterskab! Det er så bredt og righoldigt. Der var ingen anden forfatter, som jeg ville kunne læse så meget af uden at blive bare det mindste træt af det. Men selv når Andersen er mindre god, som for eksempel i en del af teaterstykkerne, rummer de altid noget, der er så suverænt, at man må tænke: Det kunne kun H.C. Andersen skrive!
 
Hvis jeg skal være mere konkret, er det selvfølgelig oplagt at pege på de mange geniale eventyr, men jeg vil i stedet gerne anbefale to romaner, som der er langt færre, der har læst: Improvisatoren og Kun en spillemand.
Improvisatoren fra 1835 bliver H.C. Andersens litterære gennembrud, ikke kun i Danmark, men i Europa – og med rette. Der er et før og et efter denne roman, som har et vingefang og en dramaturgisk drivkraft, der ikke var set før i Danmark. Romanen foregår i og er inspireret af Italien, men der er meget H.C. Andersen i hovedpersonen, Antonio, og dennes rejse gennem livet.
 
Kun en spillemand udkommer to år senere, og her er det personlige afsæt endnu mere tydeligt. Hovedpersonen hedder ikke Hans Christian, men blot Christian. Han er ikke opvokset i Odense, men i Svendborg. Forældreportrættet rummer store ligheder med Andersens egne, og hovedpersonen drømmer ligesom forfatteren om både at rejse ud i verden og om at optræde. Hvor H.C. Andersen idylliserede i sine erindringer, tillader han sig at skrive anderledes frit om sig selv i fiktionen. Disse værker har hjulpet mig meget i mit arbejde med at skildre hans barndom i Hans Christian.
 
På dette tidspunkt tror H.C. Andersen, at det er her hans fremtid og berømmelse ligger – som romanforfatter. Samtidig er han begyndte at skrive nogle såkaldte eventyr uden rigtig at være klar over, hvad han har gang i.
 
Og resten er historie, som man siger…
Men disse to romaner er også svært gode og anbefalelsesværdige – fra vores allerstørste forfatter.
__________
 
Romanerne som Jesper Wung-Sung anbefaler, kan du finde i denne samling:
 
 

Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner