blogImage133
blogImage133

Forfatter og journalist sætter fokus på danskere i hellig krig

DANMARKS BØRN I HELLIG KRIG er den omdiskuterede bog af journalist og forfatter Jakob Sheikh. I bogen får vi historien om de 100 danskere, der er draget i krig i Mellemøsten. Læs med her og bliv klogere på bogen.

af

- d. 07. oktober 2015

De fleste af os har set billeder fra Syrien i fjernsynet. Billeder af sønderbombede byer og støvede gader, hvor oprørerne sidder i skjul bag faldefærdige firehjulstrækkere med deres kalashnikov-rifler hvilende på brystet – klar til kamp.

Og de fleste af os har gang på gang prist os lykkelige over at bo i fredelige Danmark, hvor ungdommens største hovedpine generelt består i at vælge den rette ungdomsuddannelse og finde en lejebolig, der er til at betale.

Og mens vi ser flygtningestrømmene vandre op igennem Europa med små børn på armene, beskidte og desperate, tænker de fleste af os, at det sidste sted i verden, vi har lyst til at befinde os lige i øjeblikket er Syrien.

Danmarks børn i hellige krigere i Mellemøsten

Men ikke os alle. For mens millioner af civile forlader deres hjem og deres fødebyer og flygter ud af Syrien – væk fra krigen – er der en gruppe, som gør det modsatte.

De rejser fra trygge, Morten Korch-fredsommelige Danmark – for at gå i krig – hellig krig. Og de gør det, selvom det er strengt ulovligt og frem for alt dundrende livsfarligt.

Jakob Sheikh er journalist og forfatter til bogen Danmarks børn i hellig krig, der netop er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Som søn af en pakistansk far og en dansk mor – og udstyret med mørk hud, brune øjne og sort hår, ligner Jakob Sheikh en del af de unge danskere, der også drages af krigen i Mellemøsten.

Allerede som studerende på Journalisthøjskolen drog Jakob Sheikh til Mellemøsten, for at rapportere om det ”arabiske forår” og de vredesbølger, Jyllands Postens tegninger af profeten Muhammed gav i hele Mellemøsten.

"Jeg prøvede at forstå, hvad det kom af," sagde han dengang.

Religiøse fantatikere i hellig krig – dør som martyrer

Jakob Sheikh har som journalist og som studerende på American University of Beirut dækket Mellemøsten fra både Irak, Syrien, Egypten, Bahrain, Pakistan og Tunesien. Han har besøgt oprørsgruppers våbenlagre i Homs i Syren og løbet spidsrod mellem bomber og tåregasgranater.

Jakob Sheikh, Danmarks børn i hellig krig, radikalisme, terror, Syrien

Både de uskyldige civile har haft hans interesse, men også den gruppe, som vi i Danmark betragter som de virkelige galninge – de ultra-religiøse fanatiske krigere, der stik mod al sund fornuft forlader deres trygge baser rundt om i verden, for at kaste sig ud i væbnet hellig krig i lande, de ellers ingen tilknytning har til for måske at opnå den store ære: at dø som martyrer.

De seneste tre år har Jakob Sheikh været ansat på Politikens Indlandsredaktion, hvor han blandt andet har beskrevet, hvad der driver både etniske danskere og unge danskere med anden etnisk baggrund til at deltage aktivt i hellig krig i et fjernt land i Mellemøsten. En af de personer, Sheikh har skrevet om er Amir, som på mange måder mindede meget om ham selv – og så alligevel ikke.

”Vi boede i samme boligblok, havde samme interesser og forældre, der kommer fra samme sted. Han blev militant islamist i Syrien og kalder Islamisk Stats halshugninger for ”smukke”. Jeg blev journalist og skriver om jihadister som ham. Hvorfor gik det, som det gik?” skriver Jakob Sheikh i en af sine mange artikler.

Jakob Sheikh modtog den “Lille Cavling”

I foråret 2015 modtog Jakob Sheikh den ”Lille Cavling” (Kristian Dahls Mindelegat red.) for sin dækning af danske Syrienskrigere – og senest er interessen for stofområdet nu altså blevet til en bog, der dokumentarisk beskriver, hvad der foregår i hovederne på fem udvalgte hovedpersoner.

Danmarks børn i hellig krig, Jakob Sheikh, Syrien, Terror, radikalisme  Danmaks børn i hellig krig, Jakob Sheikh, terror, radikalisme, Syrien

Blandt andre barndomsvennen Amir og den etnisk danske dreng Lukas Dam, der begge er døde i krigen i Syrien. Men hvorfor skal vi andre forføres af Jakob Sheikhs undring?

”Man skal læse bogen, fordi den nuancerer debatten om radikalisering. På den ene side bliver de mennesker, jeg skriver om, betragtet som udyr, umennesker og religiøse psykopater. På den anden side bliver de hyldet som frihedskæmpere, der vier deres liv for at opbygge et nyt og bedre samfund. Det er meget sort-hvidt i begge lejre, og der er jo som bekendt ikke noget, der i virkeligheden er sort-hvidt,” siger Jakob Sheikh.

Hellig kriger, bandemedlem, rocker eller ekstrem fodboldfan?

Der er mange grunde til, at unge danskere vælger at drage i hellig krig, har Jakob Sheikh fundet frem til. Hvis de er søgende og netop på det tidspunkt møder de ”rigtige” (eller ”forkerte” om man vil) mennesker, så kan radikalisme opstå hos en del rodløse unge mennesker, vurderer Jakob Sheikh.

”Amir for eksempel, han var 17 år, hans forældre var lige blevet skilt, hans storebror, som han beundrede, gad ham ikke, og netop på det tidspunk stødte han ind i en række radikale kræfter, som fik ham trukket længere og længere ind i radikalisme,” forklarer Sheikh.

Ifølge Jakob Sheikh er det nøjagtig de samme kræfter, der er på spil, når unge bliver tiltrukket af bandemiljøer, rockergrupper eller ekstreme fodboldfan-klubber. Sammenholdet er i centrum.

”Det at være en del af noget har afgørende betydning, også selvom det i andres øjne er vanvittigt, det man er en ”del” af,” vurderer Jakob Sheikh.

Al-Qaeda terrorister omtales som helte

Jakob Sheikhs bog retter også fokus på betydningen af enkeltpersoner. En af de karakterer, Sheikh beskriver i bogen – Edderkoppen – en karismatisk ultra-muslimsk mand, der godt nok er vokset op i Danmark, men som med tiden bliver så radikal i sine islamiske holdninger, at han betragter og omtaler terroristerne fra Al-Qaeda (der som bekendt tog over 3000 uskyldige civile med sig i døden den 11. september 2001) som helte. Edderkoppen er hovedårsagen til at mange af de unge danskere forlader andedammen i Danmark – for at gå i hellig krig.

Danmarks børn i hellig krig, Jakob Sheikh, radikalisme, Syrien, martyrer

Og nej – man kan ikke bekæmpe terror med våben og magt, mener Jakob Sheikh, der efter adskillige års konstant fokus på området først og fremmet har ét hovedbudskab med bogen:

”Hvis vi vil forebygge radikalisme, skal vi tilbyde alternativer til de unge, der bliver tiltrukket af de radikale miljøer. Vi skal åbne dørene for dem, give dem fælleskaber og uddannelse. Det er sådan set ikke rocket science. Vi har alle sammen behov for at være en del af et fælleskab. Der er bare stor forskel på, hvilket fælleskab vi vælger,” siger han.

Bøger der minder om Danmarks børn i hellig krig

Her er forslag til videre læsning, hvis du blev greb af Jakob Sheikhs fortælling


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner