blogImage333
blogImage333

Tilgivelse af Yrsa Sigurdardottir

Krimibloggeren Camilla Laugesen fra bogfidusen.dk anmelder i dag 'Tilgivelse' af Yrsa Sigurdadottir. Her kan du læse, hvad hun synes om den nye krimi af den populære islandske forfatter.

af

- d. 30. januar 2018

Som noget nyt her på bloggen vil vi give bogbloggere mulighed for at fortælle om en ny bog, som de finder særlig interressant. I dag er det krimi bloggeren Camilla Laugesen fra bogfidusen.dk, som har lavet en spændende anmeldelse af Yrsa Sigurdardottirs nye krimi ’Tilgivelse’. 

Det er vigtigt, at vi holder fast i den nordiske litteratur. Der er rigtig mange tilbud til danske læsere med forskellig smag og fra mange forskellige lande. Især i de sidste par år er der udgivet rigtig mange titler.

Jeg læser en del krimier og er specielt glad for netop den nordiske litteratur. ”Tilgivelse” er den første af Yrsa Sigurdardottir jeg har læst og jeg er rigtig glad for, at jeg gav den Islandske krimidronning en chance.

Handlingen i Tilgivelse af Yrsa Sigurdardottir

Den unge Stella arbejder i en biograf, hvor hun sælger billetter, popcorn, slik og hvad publikum ellers kunne ønske at indtage under filmen. En aften, modtager hun en underlig snapchat-besked, midt under en lidt hektisk og træls vagt.

’Vi ses!’ står der ved siden af et billede af hende selv, hvor hun står og betjener kunder den samme aften.

Stella synes godt nok, at det er lidt uhyggeligt og går kun modstræbende med til, at de andre medarbejdere i biografen kan gå lidt tidligere – så de kan nå en bus.

Det ender med, at den unge pige er alene om at lukke af og tælle kassen op i biografen. Da hun havner på toilettet med afsenderen af beskeden på den anden side af døren, går alvoren op for Stella.

Den bid overvågningsvideo, der bliver præsenteret for efterforskerne på politistationen, er ikke for folk med sarte nerver. Forbryderen har også filmet sit overfald på Stella mens det foregik. Derefter er filmen sendt til alle Stellas snapchat-venner. Der hersker en stor forvirring omkring, hvad der egentlig skete i biografen, og hvor Stella er blevet af. Er hun død eller ”bare” bortført. Og hvorfor?

Stellas telefon dukker op i postkassen hos et tilfældigt lesbisk par, som hævder, at de overhovedet ikke kender den unge pige, og de er totalt uforstående overfor, hvorfor telefonen lige er havnet hos dem.

På politistationen hersker der en lunken stemning. Kriminalkommissær Huldar, har svært ved at finde sin plads i gruppen. Han har lige ført en sag mod sin egen chef, for sexcikane. Det kan tydelig mærkes, at hun allerhelst ville ønske, at Huldar bare forsvandt og blev væk. Ved siden af skal en hel del unge mennesker afhøres. Hele Stellas omgangskreds må igennem møllen, hvis de skal have en chance for at opklare, hvad der egentlig er sket, og hvorfor Stella skulle bortføres.

Kriminalkommissær Huldar tager fat i børnepsykologen Freyja. Hende kender han fra tidligere sager, og hun er nærmest et must, når man skal tale med unge mennesker.

Huldars chef arbejder i de første dage efter overfaldet på den unge pige nærmest i døgndrift, og da hun opdager, at hun faktisk kører i ring, må hun til sidst indse, at hun må bide i det sure æble og involvere Huldar, da hun ved, at hun ikke selv kan komme videre i sagen.

Om Tilgivelse af Yrsa Sigurdardottir

”Tilgivelse” handler om mobning, som er et meget alvorligt problem i det danske samfund. Især for ofrene og ikke mindst deres forældre. Derfor er denne bog meget vigtig. Det er skønt at nogle forfattere tager fat i emnet, og putter det ind i en rigtig god krimi. Dette øger synligheden af problemet, og det er meget positivt.

Hvis man, som flertallet i Danmark, aldrig har været på Island, så får man her et lille indblik i, hvordan forholdene er på øen. Det er ikke lutter lagkage at være politiefterforsker her. En ganske almindelig politiopgave, som at holde et hus under observation får en helt anden dimension, når det foregår på Island. Hvis der er uro på en politistation, er det forbandet vigtigt at få løst problemerne, der er ikke de store chancer for forflyttelse, når etaten er så begrænset.

Romanen er en del af en serie, og det fremgår tydelig, idet de interne problemer fylder en del af handlingen. Hvilket jo kan lokke nysgerrige læsere, som jeg selv, til at stræbe efter at ”læse baglæns ” og derved få det hele med.

Andre krimier af Yrsa Sigurdardottir

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner