Lyden er vendt tilbage
Siden radioen havde sin storhedstid i 1920’erne er lydmediet langsomt gået fra at være et forgrundsmedie, som samlede familier i stuerne, til i højere grad at være et baggrundsmedie, som danskerne kun lyttede til med et halvt øre. Alt tyder på, at den udvikling nu bevæger sig i den modsatte retning: Danskerne streamer og lytter som aldrig før til sange, fortællinger og small talk på deres mobil, tablet og computer, og lydmediet er uden tvivl på vej ind i sin anden guldalder.
Spildtid kan blive kvalitetstid med lydbøger
Hovedårsagen til lydens stærke genkomst må tilskrives lydmediets evne til at sno sig ind i danskernes travle hverdag. Nøgleordet er nemhed, for nu kan forbrugerne lytte til lydbøger, musik og podcast, når de handler ind, er undervejs i bil eller på cykel, er til træning, slår græs, arbejder eller slapper af derhjemme.
Tallene bag lyden
Bøger lever stadig i bedste velgående, og der udgives flere nye titler hver dag. Fra 2009 til 2017 steg antallet af trykte skønlitterære nyudgivelser skrevet på dansk med 58 %. Digitaliseringen og de nye måder at opleve fortællingerne på har udvidet boguniverset og også medvirket til bøgernes fortsatte popularitet. Online lydbøger er i den grad i vækst. I 2017 kom intet mindre end 1.962 nye titler på den digitale bogreol, og samme år steg de online lydbøgers omsætning med hele 33 %. Online lydbøger tilbyder et alternativ til podcast og playlister og kan både fungere som en behagelig distraktion til opvasken og en intens lytteoplevelse på ferien.
”Streamingmarkedet for specielt lydbøger fortsætter med at vokse kraftigt i 2019. Det er stadig spænding, feel good og romance, som er de dominerende genrer, men også de store biografier (Under bjælken) og fortællende fagbøger, eksempelvis den nye Øvig-bog, præsterer flot. Vi ser også en tendens til, at lydbøger nu ikke alene udvider markedet og tiden, der samlet bliver brugt på bøger, men også at formatet tager over for traditionel læsning af papirbøger. Samlet sælger vi en del flere bøger end sidste og forrige år, men kun i kraft af de digitale bøger. Og der er intet som tyder på den udvikling har toppet endnu. Gyldendal kommer derfor også til at udvikle indhold, som er skabt direkte til lydbogsformatet meget snart. I nogle tilfælde som digital only, og andre gange som digital first,” siger Jeppe Mossin, Digital Salgschef, Gyldendal til Plusbog.dk.
|
Lydbøger og the sound of streaming
Lydbøger online fylder meget mere i læsernes bevidsthed. Det hele kan streames når og hvor som helst, og brugerne har selv kontrol over, hvor meget de vil høre ad gangen. Streamingens tilgængelighed akkompagnerer lydmediets nemhed, og manglende tid er nu ikke en begrænsning for nye bogoplevelser. Det er ikke kun lydbøgerne, som streamingtendensen har overtaget. Når det kommer til billeder og lyd generelt er de digitale streamingtjenester vokset til et stort og mangfoldigt underholdningsunivers. På billedsiden har giganter som Netflix og HBO nærmest udkonkurreret det traditionelle flow-tv. På lydsiden har mastodonter som Spotify og Google Play for længst overtaget Cd-formatet, og podcastforbruget stiger og udfordrer flowradioen.
Hold øre med de nyeste bøger hos Plusbog
Plusbogs nyeste medlemskab Plusbog Eksklusiv præsenterer dig for online lydbøger og inviterer dig ind i et auditivt oplevelsesunivers, hvor du ubegrænset kan streame og lytte til tusindvis af lydbøger i Bookmate – lige når du vil. I app’en finder du et alsidigt udvalg at nye titler lige fra bestsellere og klassikere over biografier og forretningsbøger til børne- og ungdomsbøger. Indholdet kan både streames, uden at det optager unødvendig plads på din mobil, tablet eller computer, men downloading er naturligvis også en mulighed, så indholdet kan høres offline. Med Plusbog Eksklusiv bliver du omgående Platinmedlem og får straks fordele som særtilbud og fri fragt.
(Kilder: DR Medieforskning 2018 & Bogen og litteraturens vilkår 2018)