Forlaget Modtryk
Forlaget Modtryk

Jo Nesbø uden Harry Hole

D. 20. september udkommer Jo Nesbø med Kongen af Os og denne gang er det uden karakteren Harry Hole.

Men hvad kan vi så forvente? Det kan du læse mere om her, hvor vi gennemgår Nesbøs andre udgivelser.

af

- d. 20. august 2024

Jo Nesbø er kendt for sin ikoniske hovedperson Harry Hole, men hvad sker der, når han skriver uden denne karakter? I flere selvstændige spændingsromaner udforsker Nesbø temaer som forholdet mellem fædre og sønner, broderskab, hævn og jalousi.

Headhunterne var Nesbøs første roman, hvor en anden karakter end Harry Hole tog hovedrollen. I denne underholdende svindlerkomedie møder vi Roger Brown, Norges mest succesrige headhunter. Han lever et luksuriøst liv i en stor villa, er gift, og har en hemmelig hobby som kunsttyv. Romanen er en sort krimikomedie med uforglemmelige scener, hvoraf én bestemt scene har efterladt et varigt indtryk hos mange læsere.

Næste stand-alone-roman, Sønnen, bevæger sig væk fra komediens tone og nærmer sig de mørkere temaer fra Harry Hole-serien. Her følger vi Sonny Lofthus, der bryder ud af fængslet efter at have opdaget sandheden om sin far, som ikke var den korrupte politimand, han blev gjort til. Hævn er det centrale tema, og ligesom i Hole-romanerne er Oslos mørke og dystre atmosfære til stede.

Med Blod på sneen og Midnatssol overraskede Nesbø mange læsere ved at bevæge sig tilbage til 1970’erne og skrive i et kortere format. Disse kortromaner er poetiske, vemodige og samtidig spændende, og de rummer Nesbøs unikke evne til at blande fabulerende fortælling med spændingslitteratur.

I Macbeth forbliver Nesbø i 1970’erne, men flytter fortællingen til det skotske højland. Hans gendigtning af Shakespeares klassiske skuespil om magt og korruption viser Nesbøs evne til at fusionere Shakespeares fortælling med en intens, paranoid stemning.

Kongeriget fører os til det norske fjeld og præsenterer en mørk thriller om brødrene Roy og Carl. Romanen er gennemsyret af temaer som hemmeligheder, broderskab og ambitioner, og den trækker på amerikansk popkultur, bibelske referencer og Shakespeare-inspirerede motiver.

Nesbø viser også sin mesterskab i det korte format med novellesamlingen Jalousimanden. Her udforskes jalousi gennem en række forskellige fortællinger, der spænder fra en græsk ferieø til en taxatur i Oslo. Nesbø formår at finde historier overalt og formidler dem med sin karakteristiske fortællerstemme.

 

Du kan forudbestille Jo Nesbøs nye spændingsroman lige her, til en formidabel medlemspris:
 
 
 
 

Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner