blogImage109
blogImage109

Hvem skal have Læsernes Bogpris 2016?

Tiden er nu inde til at stemme på den forfatter og det værk, der har fortjent at vinde titlen som Læsernes Bogpris. 10 nominerede bøger og forfattere kæmper om titlen som vinder af Læsernes Bogpris 2016.

af

- d. 18. marts 2016

Det er blandt andet Danmarks Biblioteksforening, der står bag kåringen af den bedste bogudgivelse i 2016. Nedenfor kan læse en beskrivelse af alle de nominerede bøger, og vi har samlet alle bøgerne her. 

Lotte Kaa Andersen: Hambros Allé 7-9-13

Lotte Kaa Andersens debutroman Hambros Allé 7-9-13 handler om økonomisk optur og nedtur for beboerne på Danmarks dyreste villavej. Debutromanen tegner et skarpt og underholdende portræt af livet under overfladen i villakvarteret, og om hvad står de tilbage med, når økonomien og den behagelige hverdag ramler. Det er en tankevækkende og empatisk roman, der leverer et knivskarpt portræt af seks menneskers kamp og nedtur på første klasse.

Carsten Jensen: Den første sten

Den første sten er en overrumplende fortælling om, hvad krig gør ved mennesker, der lever tæt sammen i konstant livsfare, om venskaber, forræderi og katastrofer.

Krigens første offer er sandheden. Men hvad er så forskellen på godt og ondt, hvis du mister dine moralske pejlemærker?Bogen handler om krigen i Afghanistan, hvor en gruppe unge danske mænd og kvinder har meldt sig. De er drevet af deres retfærdighedssans og et behov for at afprøve sig selv under ekstreme omstændigheder. Men ingen militær træning har forberedt dem på den udfordring, de snart står overfor. Det kommer til at handle om overlevelse mod alle odds. Carsten Jensen har skrevet et et debatindlæg mod krigens væsen, en gribende og grufuld spændingsroman og en intelligent pageturner.

Kim Leine: Afgrunden

Afgrunden af Kim Leine, og er en medrivende roman om krig og fred, om kærlighed og driftens veje, vildveje og om at være menneste i det onde 20. århundrede – og til hver en tid.

Romanen begynder i 1918, hvor de 20 år gamle tvillinger Kaj og Ib rejser til Finland for at deltage i borgerkrigen. Vi følger dem efter krigen i 1930'ernes Danmark og Tyskland, gennem krig, besættelsestid og modstandskamp både hver for sig og sammen til deres død i 1944. Kim Leine giver et ekstremt velskrevet tids- og skæbnebillede. Han skriver om sine indre sæmoner, der vækkes til live i krigen, hvor det moralske og medmenneskelige suspenderes.

Niels Bjerre-Poulsen: Vietnamkrigen

I Vietnamkrigen – En international Historie, 1945-1975 tegner Niels Bjerre-Poulsen billedet af tre årtiers krig og de komplicerede forhold, der skabte og forlængede den. Vietnamkrigen har sat sig dybe spor i den vestlige verden og i international politik, og dens spøgelser huserer fortsat. Niels Bjerre-Poulsens bog er den store fortælling på dansk om, hvordan en krig for national selvstændighed blev en ideologisk kamp mellem verdens førende magter.Mange lande var direkte involveret i krigen, og endnu flere kom til at mærke konsekvenserne af den. I det meste af den vestlige verden delte Vietnamkrigen vandene og blev en katalysator for ungdomsoprør og kulturelt opbrud. Det var den første krig, hvor TV bragte krigen direkte ind i folks stuer grusom føljeton.

Ane Riel: Harpiks

Familien Haarder lever et fredfyldt liv mellem granerne på en lille ø kaldet Hovedet, det skorter ikke på kærlighed. Men hvad gør man, når man er et følsomt menneske, som gang på gang mister og til sidst ikke kan bære at miste mere? Flygter man fra det hele? Slår man sin mor eller kone ihjel eller melder sit barn dødt?Hvad gør et elsket barn, der vokser op i det skjulte i en verden på hovedet – hvor de gode er onde, hvor det rigtige er forkert, hvor mørket er lyst, og de døde er i live? Et barn, som ikke må fortælle noget, ikke tale med nogen. Hvad gør verden? Harpiks er Ane Riels anden roman. Det er en fortælling om loyalitet og omsorg og kærlighed mellem mennesker. Men det er også en gysende beretning om angst for at miste, om fastholdelse, splittelse og paranoia – og om utilsigtet ondskab.

Bjørn Rasmussen: Ming

Bjørn Rasmussens første digtsamling bader i mindet om hans afdøde far, Flemming – deraf titlen: Ming, der er den sidste stavelse i faderens navn. Ming er også en uhyre værdifuld, skrøbelig vase fra Kina.Ming beskriver ingenting men går direkte ind i sorgen med træskostøvler på. Digtsamlingen er et realistisk billede af den sorg og alle de underlige tanker, der popper op i den situation.

Stine Pilgaard: Lejlighedssange

I Lejlighedssange får vi en samling fortællinger om en gruppe af beboere, som knyttes sammen af andelskronen, arbejdsweekender, gårdfester og problemer med internettet.Her er den meget direkte kirurg Elizabeth, mormor og “veninden” Ruth, Lotte med den meget stærke retfærdighedsfølelse fra stueetagens progressive kollektiv. Og selvfølgelig romanens fortæller, som er en yngre kvinde, der nyligt er flyttet ind i ejendommen sammen med sin kæreste. Hun skriver horoskoper, og sange til alle lejligheder. Så efterhånden som deres mærkedage nærmer sig, kommer de andre beboere på besøg. Stine Pilgaard fik i 2012 sit gennembrud med den anmelderroste debutroman Min mor siger, der blev solgt til udgivelse i Norge og på Island, var nomineret til DR Romanprisen og fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

Niels Lyngsø: Min ukendte bror

Min ukendte bror handler om den kejtede og overbegavede Hans-Peter Frederiksen, der vokser op i et parcelhuskvarter i Skovlunde i 70’erne. Han får en psykose, og sættes over for psykiateren Anna Gabrielsen. Hans erindringer om køn, kærlighed og ubestemt udlængsel bliver hvirvlet rundt i et mangfoldigt billede af Danmark fra 1970’erne til i dag. Hans-Peters liv som en fremmed i det konforme middelklassemiljø skildres i en række farverige episoder, der tilsammen udgør fortællingen om, hvad et menneske er, og hvordan et liv hænger sammen. Piloten Morian og børnebibliotekaren Anders viser ham på hver sin måde en større verden. Helt ud til andre universer. Selv om han finder en længe savnet tryghed, melder udlængslen sig igen ved et tilfældigt møde med en gammel flamme, et møde der ender fatalt. Min ukendte bror er en medrivende coming of age-historie og et portræt af en elskelig særling. Samtidig er det historien om det danske velfærdssamfunds udvikling gennem de seneste 40-50 år, og romanen tager nogle veloplagte encyklopædiske afstikkere, hvor der fortælles om rumforskning, sprog, seksualitet og menneskets evolution.

Kirsten Hammann: Alene hjemme

Sara er i slutningen af trediverne, freelance-journalist og bor sammen med den fraskilte forretningsmand Philip i hans store herskabslejlighed i midten af København. Hver anden uge kommer Philips små døtre på besøg. Det eneste der mangler er et fælles barn. Og at han var lidt mere hjemme.Ovenover bor den smukke og lidt skøre Frederikke. En dag begynder maden at smage mærkeligt, og hun falder i søvn hele tiden. Så begynder hun at se syner. Eller gør hun? Er der nogen, der prøver at stjæle hendes lykke? Alene hjemme er Kirsten Hammanns 7. roman. 

Christine Lind Ditlevsen: fredag lørdag søndag

fredag lørdag søndag er en rå og poetisk hvirvlen gennem en enkelt hjemløs weekend. Bevæbnet med sin smartphone sejler Kat ud af ugen og ind i weekendens høje bølgegang – et virvar af druk, sex og skyld, tab og forsoning. Byen er et hav, og under overfladen gemmer sig en alvor, der i brudstykker viser en anden side af Kats virkelighed, #udenfilter. fredag lørdag søndag fortæller en evigt aktuel historie om et ungt menneskes rodløse færd ud i storbyen og livet. Romanens autentiske sprog og tone afspejler en tidstypisk lige-nu-og-her-virkelighed, hvor livet opleves gennem de sociale medier. Sproget er rasende hurtigt og arrigt. Det er fyldt med kraftudtryk og vredesytringer, Romanen er et brag af en debut, og en præcis skildring af, hvordan det er at være ung. Med fredag lørdag søndag var Christine Lind Ditlevsen nomineret til Bogforums Debutantpris 2015.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner