Nu er sommeren her! (Næsten – på kalenderen er det sommer, så mangler vejret bare lige at komme med).
Sommeren betyder dejlig læsning: Endelig kan vi fordybe os uforstyrret i bøgerne, og historierne kommer virkelig til sin ret med den udbrudte læsning. De bedste læseoplevelser er for mig altid om sommeren.
Sommertid er læsetid. Derfor begynder jeg allerede i maj måned at samle bøger sammen, som jeg planlægger at læse når jeg skal holde ferie. Typisk består min samling af nye bøger, lånte bøger og bøger, der har stået længe i bogreolen, men som jeg endnu ikke har fået læst. Det resulterer typisk i en alt for stor stak med bøger, som min mand har nedlagt veto på ikke må komme i kufferten. Ærgerligt – for ferietid er den bedste læsetid for mig.
For at gøre det hele lidt skæggere og udfordrende, har vi lavet den store PLUSBOG SOMMERLÆSELEG, hvor vi har lavet en checkliste på 10 forskellige typer af bøger, du kan læse i løbet af sommeren. Når du har læst en bog, der passer til et punkt, skriver du navn og forfatter på linjen. På den måde bliver du måske også udfordret på dine læsevaner.
For at gøre udfordringen endnu sjovere udlodder vi en bogpakke til de hardcore-læsende. Blandt jer der tager udfordringen op OG kommer i mål trækker vi lod om en bogpakke på 10 bøger.
Derfor: Når du har læst alle 10 bøger, så send en liste med de bøger du har læst ud fra hver kategori og et par ord om hvad du synes om bogen. Så trækker vi lod om en stor pakke med bøger. Send din komplette liste til socialemedier@plusbog.dk inden 31. august.
Fortæl os gerne på Facebook og på Instagram hvordan det går undervejs med din læsning. Husk hashtag #sommerlaeseleg. Vi hjælper også på vej undervejs og kommer med forslag til hvilke bøger du kan læse ud fra hver kategori.
God læselyst!
1. En bog anbefalet af en ven
2. En bog der har vundet en pris
3. En paperback
4. En e-bog
5. En bog om kærlighed
6. En bog der finder sted i et land du aldrig har været
7. En bog om familier
8. En bog af en dansk forfatter
9. En bog der finder sted om sommeren
10. En bog der handler om at rejse
Her kommer forslag til hvilke bøger du kan give dig i kast med i nogle af kategorierne:
Richard Flanagan: Den smalle vej til det dybe nord
En storslået roman om dødens og kærlighedens mange forskellige former og om menneskets medfødte godhed. Bogen har vundet Man Booker-prisen, den mest prestigefyldte litteraturpris i den engelsktalende verden.
Ulla M, fra Plusbog.dk’s anmelderkorps skriver: “Det er en gribende fortælling om kærlighed og krig, og den vil appellere til både kvindelige og mandlige læsere. Allerede fra de første sider indfanges læseren af det smukke sprog, der kommer til sin ret i Jakob Levinsens oversættelse. Snart fængsler hovedpersonens, den australske læge Dorrigo Evans, fortælling om sit liv, sin kærlighed og ikke mindst om oplevelserne i japansk krigsfangenskab under 2. Verdenskrig. Evans var læge for de fanger, der var med til at bygge den berygtede ”Dødens Jernbane” mellem Thailand og Burma. Skildringen af livet i fangelejren er barsk, undertiden er det nødvendigt at lægge bogen fra sig for at få rædslerne på afstand, men snart læser man videre drevet af en stor forfatters medrivende fortælling.”
Anthony Doerr: Alt det lys vi ikke ser
Alt det lys vi ikke ser
Anthony Doerr - Indbinding: Paperback
Marie-Laure bor i Paris med sin far. De bor helt tæt på den smukke bys naturhistoriske museum, hvor han har ansvaret for alle dets tusindvis af nøgler og låse. Da Marie-Laure er seks år gammel, mister hun synet. Det får hendes far til at bygge en model i miniature over deres kvarter, hvert et hus, hvert et kloakdæksel, så hun kan indprente sig det hele med fingrene og derigennem finde vej ad de vi... Læs mere
Vinder af Pulitzer prisen 2015. En medrivende historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.
Plusbog.dk’s anmelder Mia skriver: “Alt det lys vi ikke ser efterlader dig med et tomrum. Man efterlades alene tilbage efter en fuldstændig fantastisk fortælling. Alt det lys vi ikke ser fortæller en historie om krigens skyggesider, og hvordan man finder lys i mørket. Du bliver fanget af personernes skæbne, og hvordan de små valg de træffer har afgørende betydning for deres liv. Hvordan man finder glæde og kærlighed i en tid, der er fuld af så meget sorg og ødelæggelse. Hvordan man finder modet til at gøre modstand på sin hel egen måde. Alt det lys vi ikke ser formår at give læseren en oplevelse der er svær at glemme. Det er en bog, der fortjener at blive læst af alle, og den fortjener alle de roser den opnår rundt omkring i verden. Jeg er efterladt tom, uden ord. Har aldrig oplevet noget så velskrevet, og dog så enkelt samtidig. Der findes få bøger der har efterladt et så stort indtryk på mig, hvis der da overhovedet findes andre.”
Stephanie Perkins: Anna og det franske kys
Skøn kærlighedsroman, som er perfekt sommerlæsning. Selvom det er en ungdomsbog, kan voksne også læse med og nyde alle de minder der vælder op om den første store kærlighed.
Plusbog.dk’s anmelder Maria skriver: “Dette er en super sød bog om den første kærlighed, og så endda udspillet i hjerternes by, Paris. Bogen er fuld af stemning og store følelser. Skrevet på et letlæseligt og flydende sprog, uden ligegyldig fyld og kedelige passager. Man følger Anna på sin rejse til en kostskole i Paris, hvor hun hurtigt bliver del af en allerede etableret vennekreds. Anna er den nye pige, men man fornemmer hurtigt at der er noget tiltrækkende ved Anna, for alle drages imod hende – ikke mindst skolens flotte fyr, Etienne St. Clair. Desværre er Etienne allerede i et forhold, men det gør absolut ikke bogens handling mindre dramatisk. Bestemt en anbefalelsesværdig bog, der får én til at huske den første stormende forelskelse, og alle de problematikker den sommetider kan føre med sig. En feel-good bog, der for mit vedkommende var læst på et par dage.”
Alt det bedste fra Anna Grue i en kærlighedsroman: Fine personskildringer, let, humoristisk tone og psykologiske dramaer. Bogen emmer af 50’er-stemning og er lige så spændende som en krimi.
Plusbog.dk’s anmelder Mette skriver: “Fantastisk bog fra Anna Grue. Kan varmt anbefales. Vi følger den unge Italienske Vittoria. Hun vælger at drage fra Rom i 1958 i sin lille Fiat 500. Med sig har hun sin lille søn, en madonna figur og en pose penge. Turen går mod Danmark, hendes mors fødeland. Det er en hård rejse. Vittoria flytter ind på et tarveligt hotel på Vesterbro. Her møder hun Conny. De to kvinder finder, trods deres forskelligheder, sammen. Begge kvinder kæmper for en bedre tilværelse og vi følger dem gennem 11/2 år. En fantastisk, skøn, hjertevarm bog.”
Amanda Lindhout & Sara Corbett: Huset i himlen
Huset i himlen handler om de 15 måneder, hvor Amanda Lindhout blev holdt som gidsel i Somalia. Amanda er en ung, lovende journalist, der rejser til verdens farligste land – Somalia – for at arbejde. På fjerdedagen bliver hun bortført af maskerede mænd på en støvet landevej.
Plusbog.dk’s anmelder Rikke skriver: ”En fantastisk læseoplevelse. På én gang barsk og smuk. Amanda Lindhout bliver holdt i fangskab i 15 måneder i Somalia, men det er ikke kun den historie, som hun fortæller. I smukke beskrivelser og detaljerede anekdoter arbejder hun sig gennem sin barndom og ud i en livsrejse til verdens yderpunkter. Hver rejse bliver pakket ind i en smuk fortælling, lige indtil den dag hun bliver kidnappet. Historien ændrer selvfølgelig karakter, men det er stadig de små ting, som hun fremhæver og det er ikke kidnapningens voldelighed, som er den grundlæggende historie. Hun deler rædslerne med læseren, men jeg tror kun, at hun løfter en lille flig af sløret, som dækker djævlens ansigt. En fortælling, som du skal tage dig tid til at læse, så du kan forstå og bearbejde hver en detalje. Derefter har du en historie, som vil blive hos dig i lang tid.”
Tove Alsterdal: Lad mig tage din hånd
Lad mig tage din hånd
Tove Alsterdal - Indbinding: Paperback
Bogen Lad mig tage din hånd af Tove Alsterdal er et spændende familiedrama, en thriller om passion og bedrag, forbrydelse og forsoning. Romanen handler om Charlie Eriksson, der efter et liv med stoffer, korte forhold og uopfyldte drømme, styrter ned fra 10. sal. Politiet erklærer hendes død for selvmord, men da hendes søster finder ud af at Charlie var i Buenos Aires kort tid før sin død, begynder... Læs mere
Kåret som årets bedste krimi i Sverige 2014. Helenes søster Charlie er netop død efter at have kastet sig ud af et vindue. Helene har svært ved at acceptere Charlies død, og tvivler på om det nu er selvmord. Parallelt hører vi om kvindernes mors historie fra slutningen af halvfjerdserne, der forlader familien for at følge sin elsker til Buenos Aires for aldrig at blive hørt fra igen.
Igennem romanen hører vi om Ing-Maries infiltrering med en guerillaudbrydergruppe og vi hører om de grusomheder, som fandt sted i Argentina i slutningen af halvfjerdserne. Bogen er en utraditionel krimi, som vil give dig kuldegysninger over hvordan menneskers handlinger kan ændre menneskeskæbner – ikke kun i det eksotiske Argentina, men lige så meget herhjemme i norden.
Læs vores fulde anmeldelse af Lad mig tage din hånd.
Anders Roslund og Stefan Thunberg: Bjørnedansen
En spændingsroman om den mest opfindsomme forbryderbande, Sverige nogensinde har set. Om broderkærlighed, der er stærkere end alt andet, og om fædre og sønner.
Anne-Lise fra Plusbog.dk’s anmelderkorps skriver: “Dette er ubetinget en af de bedste ”spændingsromaner”, jeg længe har læst. 525 sider, læst på 2 dage, det siger vist alt. Jeg var SÅ optaget af bogen, og havde på visse tidspunkter gråd i halsen, samtidig med at jeg blev gal over, hvor afstumpet man som forælder kan være. Jeg blev forbløffet over, hvor meget der blev gjort for at ”vaske pengene hvide”, og var ked af at erfare hvor langt en pålagt skyld kan drive mennesker ud. For det meste sad jeg yderst på kanten af sofaen, og skulle liiiige læse et kapitel mere. Jeg har siden tænkt meget over bogen, og har anbefalet den til alle.”
Jonathan Tropper: Syv satans lange dage
En morsom og rå roman om de bånd, der binder os sammen – hvad enten vi kan lide det eller ej.
Plusbog.dk’s anmelder Ditte skriver: ”Udover at være en roman om knust kærlighed, handler bogen også om Judd Foxman og hans finurlige familie forhold som vitterligt bliver sat på prøve, da familien, efter faderens død, skal sidde shiva sammen i syv dage. Alt i alt synes jeg, at bogen er godt skrevet, den er fuld at sjove beskrivelser. Fx når Judd skal forklare hvorfor det burde forbydes folk at have shorts eller nederdel på når de er på Shiva-besøg. Når man sidder Shiva sidder man nemlig i nogle meget lave stole, der giver direkte udsyn op under skørterne til åreknuder og løs hud. Men kort sagt. Læs den! Ikke fordi den er sjov, det er den også, men læs den mere for de meget akkurate beskrivelser af hjertesorg og familieforhold der går helt i vasken. Læs den fordi at livet ikke altid former sig som man ønsker det, og fordi det ikke altid er skidt, selvom det føles sådan.”
Læs også vores anmeldelse af Syv satans lange dage.
Leonora Christina Skov: Hvor intet bryder vinden
Syv danske kunstnere og forskere får et frit arbejdsophold af en gådefuld velgører på den ubeboede ø – Stormø. De glæder sig til en måned langt fra alting, men det overrasker dem alligevel at blive indlogeret i et glashus uden kontakt til omverdenen og uden mulighed for at komme væk. Stemningen bliver hurtigt anspændt, og da en af dem forsvinder i skoven, og en anden falder i døden, indser resten, at noget er helt galt.
Kathrine G fra Plusbog.dk’s anmelderkorps skriver: “Mit første møde med Leonora Christina Skovs forfatterskab, men nok ikke sidste. Sjældent har jeg læst en så medrivende og helstøbt thriller. Med en meget levende og spændende historie samt skrivemåde formår LCS at fange mig fra første side. På trods af den dystre historie, var det en virkelig positiv læseoplevelse. Endvidere beskriver LCS hver eneste person på en fangende og levende måde, som gjorde jeg fik hver eneste person ind under huden.”
A.J. Kazinski: Den genfødte morder
Makkerparret Anders og Jacob er tilbage med endnu en stormfuld krimi. Niels Bentzon, gidselforhandler ved Københavns Politi, sættes ind på Sikringen – landets mest flugtsikre anstalt, stedet, hvor de allerfarligste patienter er spærret inde. For at opklare et uhyggeligt giftmord på en overlæge, skal Niels Bentzon udgive sig for at være patient, en galning blandt de andre galninge.
Lena fra Plusbog.dk’s anmelderkorps skriver: “Fantastisk spændende bog som er svær at slippe igen! Det er mit første bekendtskab med Kazinski og Niels Bentzon, men bestemt ikke det sidste. Der er noget fængslende ved at høre om, når politi undercover sættes ind i et fængsel med de farligste forbrydere, som i den grad er uberegnelige. I begyndelsen tænkte jeg at den mindede lidt om Lars Keplers Sandmanden hvor politi også sendes på mission på rets-psykiatrisk afdeling. Men det er den ikke. Er man til krimier, er man også til Den genfødte morder. Bogen kan sagtens læses uafhængig af de øvrige bøger med samme hovedperson.”
Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl
Varm op med klassikeren Dræb ikke en sangfugl før Harper Lees Sæt en vagtpost ud udkommer midt på sommeren. Handlingen i “vagtpost” foregår tyve år efter Dræb ikke en sangfugl. I den lille sydstatsby Maycomb florerer fordomme, vold og hykleri, og da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, forsvarer en sort mand, anklaget for voldtægt på en hvid kvinder, får det store konsekvenser. Handlingen er skrevet gennem øjnene på den ni-årige Scout Finch, hvor vi hører om de voksnes irrationelle holdning til race og samfundsklasse i 1930’ernes Alabama.
Sue Monk Kidd: Biernes hemmelige liv
Biernes hemmelige liv
Sue Monk Kidd - Indbinding: Paperback
En dramatisk og rørende opvæksthistorie fortalt af Lily Owen, en begavet, men ensom hvid pige på 14 år, som lever et isoleret og trist liv på en ferskenplantage i South Carolina sammen med sin brutale far. Lily har fået skyld for som fireårig at have dræbt sin mor ved et vådeskud, og hendes tanker kredser bestandigt om hende - hvad skete der egentlig? Lilys eneste ven er familiens sorte husholder... Læs mere
En gribende, dramatisk og rørende opvæksthistorie om kærlighed, venskab, tab og bedrag – med raceuroligheder og kampen for borgerrettigheder. Lily Owen er en ensom, hvid pige på 14 år, der lever et isoleret og trist liv på en ferskenplantager i South Carolina med sin voldelige far i 1964. Lilys eneste ven er familiens sorte husholderske Rosaleen, men den dag de sorte opnår stemmeret i USA, får Rosaleen bank, mens hun er i politiets varetægt. Sammen beslutter Lily og Rosaleen sig for at stikke af. De får et lift til Tiburon, hvor Lilys afdøde mor stammer fra, og inviteres til at bo hos biavleren og prædikanten August. Her bliver de klogere på både biavl og livet, men en dag dukker Lilys far op.
En roman om en kvindes desperate flugt fra sig selv. Kaya efterlader sine børn hos sin eksmand og rejser til Thailand. Hun bærer på en hemmelighed, en sorg. Kayas morfar er pensioneret luftkaptajn og har boet i Thailand i tredive år; i et hus i Bangkok med en seks mand stor husholdning. Nu er huset erstattet med en lejlighed i Pattaya. I en by, hvor alt er til salg, vågner Kaya, og hun higer efter at slippe af med følelsen af at svigte og blive svigtet. Bogen har netop vundet The Blixen Literary Award.
Selvbiografisk roman om en kvinde, der i forsøget på at bearbejde sorgen over moderens død begiver sig ud på den 4000 km lange vandrerute Pacific Crest Trail, der går fra Californien til Canada og gennem dyb sne, ørken og høje bjerge. Først da Cheryl står i vildmarken, med en rygsæk der er så tung at hun ikke kan løfte den, går det op for hende hvad hun har indladt sig på. Hun er ved at vende om, men trodser sin frygt og begynder at gå! Her i den rå natur med klapperslanger, bjørne og pumaer og ekstremt vejr bliver hun konfronteret med sig selv på godt og ondt. Mens hun tilbagelægger kilometer efter kilometer, dukker brudstykker af hendes kaotiske liv frem i hendes erindring. Fantastisk roman!