2015 har været året for rigtig mange bøger, der kunne igangsætte samtaler. Det har været bøger, hvor vi har diskuteret, om det var moralsk rigtigt at udgive dem, om bogens funktion levede op til sit potentiale, om bogen levede op til sit hype, og bøger vi har ventet meget lang tid på at læse.
David Lagerkrantz: Det der ikke slår os ihjel
Der er ikke noget, som kan få os læseheste op ad stolene, som når nogen “piller ved noget som er helligt”. For mange skandinaviere er Stieg Larssons Millennium-trilogi med Pippi Langstrømpe-figuren Lisbeth Salander, aldeles hellig.
Derfor kom der høje bølger, da det blev annonceret, at David Lagercrantz havde påtaget sig, at tage Stieg Larssons fakkel op og fortsætte den elskede Millennium-serie. Vandene har faktisk skilt sig i to lejre: Enten bød man David Lagercrantz’ fortsættelse velkommen, eller også har man kategorisk ignoreret denne udgivelse.
Meningerne har været lige så delte efter Det der ikke slår os ihjel udkom i august. Nogle var glad for bogen og ser det som en logisk og fin fortsættelse. Andre brød sig bestemt ikke om bogen.
Anmeldelserne fra pressen har været lige så blandede – men overvejende til den positive side med ord som: “Salander holder stadig … David Lagercrantz kan sit skriverhåndværk” (Fyens Stiftstidende) “Lige så god som de andre i serien” (Femina).
Det der ikke slår os ihjel
David Lagercrantz - Indbinding: Indbundet
Millennium bladet har fået nye ejere. Onde rygter sviger, at Mikael Blomkvist ikke kan følge med tiden, og han overvejer at finde et andet arbejde.Lisbeth Salander er rastløs. Hun bliver uden grund indviklet i et hackerangreb.Hun tvinges til at tage chancer, hun normalt, for enhver pris, ville have undgået. Intet at det der omgiver hende for tiden, passer ind i hendes liv. Læs mere
Harper Lee: Sæt en vagtpost ud
Vi kunne jo næsten ikke tro vores egne ører, da vi i februar hørte, at der kom nyt fra Harper Lee – 55 år efter debuten Dræb ikke en sangfugl. Men Sæt en vagtpost ud, viste sig ikke at være “en ny roman”, men snarere en skrivebordsskufferoman, der har ligget godt gemt væk, siden den blev skrevet i midten af 1950’erne.
Historien er nemlig den, at Harper Lee rent faktisk skrev Vagtpost.. først. Men da hun viste manuskriptet til forlaget, blev den modtaget med ordene: “Vi vil hellere læse historien, der kommer forud for denne bog.” Herefter gik Harper Lee hjem og skrev den legendariske klassiker Dræb ikke en sangfugl.
Sæt en vagtpost ud udkom i juli måned, og folk stod i kø for at komme i nærheden af bogen, hvis indhold var holdt fuldstændigt tæt. Den vidunderlige Dræb ikke en sangfugl fik naturligvis også en renæssance. Har du ikke endnu ikke læst bøgerne, anbefaler vi, at du starter med Dræb ikke en sangfugl, da historien i Sæt en vagtpost ud får en dybere dimension.
Charlotte Rørth: Jeg mødte Jesus
Sjældent har vi hørt så meget om en trosbekendende bog i medierne, som bogen Jeg mødte Jesus af journalisten Charlotte Rørth. I bogen fortæller hun om den personlige og eksistentielle beretning om at se lyset og møde Guds søn i en kirke i Spanien.
Oplevelsen kom som et lynnedslag og fik Charlotte Rørth til at tage sit moderne rationelle liv op til overvejelse. Denne oplevelse og de efterfølgende reaktioner fra familie, venner og samfundet, er beskrevet i bogen. Charlotte Rørth var godt klar over, at mange omkring hende ville betragte hende som skør, hvis hun fortalte om oplevelsen. Oplevelsen gjorde hende bange, og hun tabte 15 kg på ganske få uger. Hun fik travlt med at opsøge videnskabsfolk og præster for at få en rationel forklaring på det, der var hændt.
Paula Hawkins: Kvinden i toget
Det gik lige pludselig meget stærkt med Paula Hawkins’ debutroman, da den udkom i England og USA først på året. Bogen strøg direkte ind som nummer 1 på bestsellerlisterne, og tre måneder efter var bogen solgt i 1,5 millioner eksemplarer. Det gør Kvinden i toget til verdens bedst sælgende debutroman nogensinde!
Historien om den utroværdige, utiltalende, alkoholiseret Rachel, der er besat af en kvinde, som forsvinder, har millioner af læsere taget til sig verden over. Det har i den grad været en historie, som har fascineret os i 2015. Måske fordi Rachel i historien bryder ALLE grænser for almindelig pli og god opførsel.
Og dog kan man ikke lade være med at heppe lidt på Rachel og håbe på, at der kommer et øjeblik, hvor hun vil formå at rejse sig op og få sig et (godt) liv.
Du kan læse hele vores anmeldelse af Kvinden i toget her.
Vi kunne slet ikke få armene ned, da Jojo Moyes i slutningen af februar annoncerede, at der kom en fortsættelse til Mig før dig. Romanen Mig før dig er en storfavorit blandt bogelskere, og mange af Plusbog.dks venner på Facebook fortæller os jævnligt, at bogen er blandt deres absolut yndlingsbøger.
Det er ikke kun Plusbog.dks venner, der elsker bogen – romanen har solgt i over fem millioner eksemplarer verden over. Nyheden om at en fortsættelse var på vej, kom ganske uventet – da det var tydeligt, at Jojo Moyes egentlig ikke havde tiltænkt, at bogen skulle have en fortsættelse. I forbindelse med nyheden, udtalte hun, at hun havde fået så mange henvendelser fra fans, at hun besluttede sig for endnu en gang at dykke ned i Will og Lous univers.
Bogen udkom på dansk i oktober – og du kan læse mere om Efter dig i denne artikel.
Carl-Johan Forssén Erhlin: Kaninen der så gerne ville sove
Historien om Kaninen der så gerne ville sove har taget Danmark med storm, lige siden den blev udgivet i dansk oversættelse i oktober. Forlaget Alvilda, der står bag bogen, har haft travlt med at genoptrykke. Her i november er bogen nemlig lige blevet trykt i 6.oplag, og bogen er solgt i over 100.000 eksemplarer – i Danmark alene!
Det er altså Harry Potter status, vi er ude i!
Og hvorfor så dette hype med denne børnebog? Jo, bogen er beregnet til oplæsning for barnet, og har en lettere hypnotiseret virkning, der gør, at barnet har lettere ved at sove. For eksempel skal oplæseren sige barnets navn flere gange, tale langsomt til tider og gabe højlydt.
Kaninen der så gerne ville sove er altså børnebogen, der får de kære små til sove.
Vi på Plusbog.dk har fået mange tilbagemeldinger fra glade forældre om børn, der sover, inden bogen er læst til ende.
Men ikke kun det – vi hører historier, om kvinder der køber den for at få deres mænd til at sove! Og tilmed også ældre børn – så bogen bliver brugt til at få børn til at komme “ned i gear”. Så børnebogen bliver altså brugt til mange – med flere formål! Og så er det også bare en rigtig god og sød historie.
Kaninen der så gerne ville sove
Carl-Johan Forssén Ehrlin - Indbinding: Indbundet
KANINEN DER SÅ GERNE VILLE SOVE er godnathistorien, som får børn til at falde i søvn. På rekordtid er bogen udgivet i over tyve lande. Bogen er simpelthen en ny måde at få dit barn til at falde i søvn på. Den verdenskendte børnebog handler om Kalle Kanin, som så gerne vil sove, men som ikke kan. Bogen er en anderledes godnathistorie, og der bruges en helt ny fortælle-måde, som får barnet til at sl... Læs mere
Man må sige. at dette har været et sandt Fifty Shades of Grey-år. Først kom filmen i biografen i februar, og fik alle Fifty-fans til at sukke eller forarge sig over scenerne og castingvalg af (især den mandlige) hovedperson. Så kom Grey bogen!
Det var lidt en sensation da E.L. James på Twitter annoncerede d. 1 juni at en ny Fifty Shades bog var på vej – og ville udkomme inden for tre uger! Det fik alle fans verden over til at sætte krydser i kalenderen og aflyse alle planer for den kommende weekend. For den skulle nemlig bruges i selskab med Christian Grey.
De danske oversættere fik travlt, og i løbet af september kom den danske udgave af Grey til salg. Denne, fjerde bog, er hele fortællingen fortalt fra Christian Greys synsvinkel. Vi oplever historien gennem Christians øjne.
Du kan læse mere om Fifty Shades of Grey i denne artikel.
Grey
E L James - Indbinding: Hæftet
Tusindvis af læsere har ønsket at læse historien fra Christian Greys synsvinkel. I den nye roman GREY oplever vi hele fortællingen igen, men får nu lov at følge handlingen set med bogens intrigante og gådefulde hovedpersons øjne. Vi kender Christian som en mand med fuld kontrol over alle livets aspekter. Han lever i en pæn og disciplineret verden. Men hans verden er tom, lige indtil Anastasia Stee... Læs mere
Puk Damsgård: Ser du månen, Daniel?
Historien om den danske fotograf Daniel Rye, der blev taget som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat, greb os om hjertet. Og særligt imponerende var det at se en helt rolig og fattet Daniel, fortælle sin historie i de danske medier.
Puk Damsgård fortæller i bogen om den dramatiske historie om kidnapningen og den efterfølgende periode som gidsel, der varer i 398 dage. Historien er et stærkt vidnesbyrd om frihed, livet, ytringsfrihed og ikke mindst det sammentømrede sammenhold i et lokalsamfund, der skulle til for at rejse penge for at købe Daniel fri.