Danskere er et læse-glad folk, faktisk så læser næsten 40 % af os skønlitteratur mindst en gang om ugen, hvis ikke oftere. Læsere af skønlitteratur er hovedsageligt kvinder, da hele 47 % af kvindelige læsere læser ugentligt, hvor 29 % af mænd læser skønlitteratur ligeså ofte. Til gengæld læser mænd hyppigere faglitteratur end kvinder, og op til 35 % af de danske læsere griber mindst en gang om ugen fat i en fagbog.
Det kommer måske ikke som det store chok, at vi i Danmark elsker krimier. Hvis man kigger på bestsellerlisterne, er det tydeligt, at krimi er noget, vi kan lide, og med alle de gode krimiforfattere – både de danske og dem fra udlandet – er det ikke så mærkeligt. Rent faktisk læser næsten halvdelen af de danske læsere ofte en krimi. I Stig Hjarvards undersøgelse svarede hele 48 % af danske læsere, at de læser mindst en krimi hvert halve år, og kun 22 % svarede, at de aldrig finder en frem. Der er heller ikke den store kønsopdeling, når det kommer til krimilæsere. Når det kommer til den populære krimi, er genren i lille grad fortrukken af kvinder, men i en så lille grad at det gør den helt store forskel.
Det kan godt ske, at der ikke er den store forskel, når det kommer til krimigenren. Men der er nogle forskelle at spotte blandt andre genrer. F.eks. læser kvinder oftere kærlighedsromaner, erotik og skønlitteratur uden en specifik genre, hvorimod der er større chance for at mænd læser thrillere, gysere, fantasy og science fiction.
Når det kommer til fantasy og science fiction, er der også en anden tendens at spotte. Nemlig en forskel i alderen på læseren. Det er nemlig ofte yngre læsere, der er til fantasy og science fiction bøger. Næsten 45 % blandt de 18 til 29-årige vælger netop disse genrer. De ældre læsere hælder mere til historiske romaner, skønlitteratur uden en bestemt genre og så vores højtelskede krimier.
Når en dansker finder en bog frem, så er det højst sandsynligt for at hygge sig lidt med en god bog og for at få en god læseoplevelse. Vi foretrækker nemlig en oplevende læsetype frem for en mere vurderende tilgang til læsningen. Vi vil gerne underholdes og have en god oplevelse. 61 % af danske læsere finder en bog for at slappe af og for at have lidt tid for sig selv, og 40 % af os ønsker spænding og underholdning, når vi åbner bogen. Der er faktisk stor overvægt blandt læsere, der er til den oplevende læsetype. Det er nemlig hele 82 % af os danskere, som foretrækker den oplevende læsning, hvor vi har fokus på om handlingen er spændende, om vi kan relatere til personerne og om det generelt er en god historie.
Hvis du i ny og næ – eller måske endnu oftere – læser en e-bog, så er der faktisk større chance for, at du læser ofte. Stig Hjarvards undersøgelse viser nemlig, at dem der læser e-bøger også oftere læser de almindelige papirbøger end dem, som kun læser de fysiske bøger. Det er også de læsere, som både læser e-bøger og fysiske bøger, der taler mest om bøger, og som har større tilbøjelighed til at give bøger væk i gave.
Man kunne måske godt tænke, at der er denne forskel blandt e-bogslæsere og ikke-e-bogslæsere, fordi bogelskere godt kan have svært ved at vente med at få den nyeste bog i hånden og derfor køber e-bogen, som de får med det samme, og fordi det kan være en smule svært at have alle 10 bøger med i kufferten, når man skal på ferie. Men det viser undersøgelsen desværre ikke noget om.