blogImage356
blogImage356

7 sikre bog-gaver til konfirmanden

Vi nærmer os maj og går den søde konfirmationstid i møde. Men hvad vil en god bog-gave til en konfirmand være? I dette indlæg guider bloggeren Ord fra en bibliofil dig til 7 gode bog-gaver

af

- d. 18. april 2018

Så er det blevet konfirmationstid igen og de kære konfirmander venter spændt på at sige ja til kristendommen, festen og alt der følger med. Det kan være svært at give en god boggave, og derfor anbefaler bibliotekar Ann-Kristine fra bloggen ’Ord fra en bibliofil’ 7 vidt forskellige bøger, som vil vække glæde på gavebordet. Det er et udvalg af nye udgivelser og klassikere og der er noget for enhver smag. Det er kun den nævnte graphic novel, som endnu ikke er udkommet på dansk, men herunder er fremvist en god blanding af engelske og danske udgaver og de er listet ud fra hvornår de første gang blev udgivet.

 

Jane Eyre - Den klassiske kærlighedroman  

Uhygge? Tjek. Umulig kærlighed? Tjek. England i 1800-tallet? Tjek. ’Jane Eyre’ af Charlotte Brontë blev første gang udgivet tilbage i 1847, men den holder stadig den dag i dag og dette kan blandt andet ses i antallet af filmatiseringer i løbet af de sidste 20 år. Der findes også en hel del genfortællinger af historien og blandt andet en graphic novel, som blev udgivet i 2009. Da Jane Eyre bliver forældreløs, må hun vokse op hos sin tante, onkel og deres børn, men heldigvis kommer hun på kostskole. Efter kostskolen begiver hun sig afsted mod Thornfield Hall, som er et stort gods, da hun har fået en stilling der som guvernante for den lille franske pige Adèle, men både godset og godsets ejer Mr. Rochester har dybe hemmeligheder og Jane må hurtigt finde ud af, om hun skal stole på sine fornemmelser eller følge sit hjerte. Det er en klassiker, som sagtens kan læses mange gange og hvis filmatiseringer klart kan anbefales. 

 

Ringenes Herre - Fantasyserien over dem alle

I dag er mange film baseret på bøger og trilogien ’Ringenes Herre’ er et af eksemplerne herpå. Peter Jackson instruerede den største filmatisering af denne i 2001-2003 med blandt andet Elijah Wood, Liv Tyler og Ian McKellen, men bøgerne, som de er baseret på, er faktisk noget ældre. De er skrevet af engelske J.R.R. Tolkien helt tilbage i 1950’erne og blev her i Danmark udgivet i perioden 1968-1970 (Bonusinfo: Dronning Margrethe illustrerede faktisk en dansk udgave i 1977 under pseudonymet Ingahild Grathmer). Den handler om hobbitten Frodo Sækker, som en dag begiver sig afsted mod Kløvedal sammen med sin ven Sam og en helt særlig ring, da ringen skal overdrages til elverne der lever der, men før de ved af det, er de på vej mod Mordor, hvor Sauron, som er mørkets fyrste, hersker og deres tur er bestemt ikke så ligetil som først forventet for Frodo og Sam. Det er ikke uden grund, at denne trilogi bliver genudgivet gang på gang og en ny serie produceret af Amazon Studios er på vej og indtil videre skulle den blive sendt i efteråret 2019. 

 

The Handmaid's tale - Bogen bag HBO’s ’The Handmaid’s Tale’

”Nolite te bastardes carborundorum” – lyder de ord bekendte? Et af de største hit fra HBO i 2017 blev tv-serien ”The Handmaid’s Tale” med blandt andre Elisabeth Moss (især kendt fra ’Mad Men’) og Alexis Bledel (især kendt fra ’Gilmore Girls’) og den er faktisk også baseret på en roman. Ikke tilbage fra 1950’erne som førnævnte, men den canadiske forfatter Margaret Atwood skrev faktisk bogen tilbage i 1980’erne og den blev udgivet i 1985 (på dansk allerede året efter). Den handler om kvinden Offred, som bor i republikken Gilead og som flere andre kvinder her har hun et eneste formål: nemlig at føde børn. I Gilead er det mændene, som har magten og det er de frugtbare kvinder, som må agere fødemaskiner for dem, som har magt, men ikke selv kan. Det er dystopi, når det er bedst og hvis denne er en succes, så har Atwood skrevet et hav af bøger indenfor flere forskellige genrer, siden hendes første bog udkom tilbage i 1961.

 

Sofies Verden - Filosofiklassikeren

Hvis konfirmanden nu skulle være bare en lille bitte smule filosofi-interesseret, så er denne bog den helt perfekte bog af Jostein Gaarder at give i gave på denne dag. Den første udgave af den udkom i Norge i 1991 og sidste år blev den genudgivet her i Danmark i anledning af at det nu var 25 år siden, at danskerne havde stiftet bekendtskab med Sofie og den gådefulde Hilde Møller Knag. Sofie bor i nutidens Norge, hvor hun en dag begynder at modtage mystiske breve som er adresseret til Hilde, men der bor ingen Hilde, der hvor Sofie bor og hun modtager en form for brevkursus, hvor hun skal tænke over hvem hun er og hvor verden kommer fra. Derudover er det en rejse gennem tid og sted og en helt fantastisk introduktion til filosofiens historie. Det er en af de bøger, hvor mange ledetråde gives undervejs og til sidst bindes det hele sammen i en fin sløjfe på en helt anden vis end først forventet og det er et talent, som Gaarder har vist i flere af hans bøger.

 

American Gods - Mytologiske figurer og fantasy i samme værk

I løbet af de seneste par år er det ikke kun dystopiske bøger, som er begyndt at blive til serier. Der er også kommet mere fokus på blandt andet nordisk mytologi og ’American Gods’ (på dansk ’Amerikanske Guder’) af Neil Gaiman, som udkom første gang i 2001, er også en af dem, der er blevet til en tv-serie på Starz. Den handler om Shadow, der har været i fængsel og som derefter begiver sig ud på noget af et syret roadtrip sammen med en gammel mand ved navn Mr. Wednesday. Det er blandt andet den gamle ægyptiske mytologi, som Gaiman hiver fat i (der er karakterer med navne som Thoth og Anubis) og også den nordiske mytologi (en karakter hedder Low-Key (Loki) Lyesmith). Hvis du tænker ”Har jeg ikke hørt om ham der Gaiman før”, så er der en ganske stor sandsynlighed for det. Det er ikke længe siden at han skrev ’Norse Mythology’, der på dansk udkom sidste år som ’Nordisk Mytologi’ og tidligere har han skrevet bøger som ’Stardust’, ’Good Omens’ sammen med Terry Pratchett og genfortællingen af eventyret ’Hans og Grete’ med danske John Kenn Mortensens illustrationer.

 

Dragerne - Drager, ondskab og kærlighed

Fuld af action? Tjek! Fuld af hemmeligheder? Tjek! Og fuld af kærlighed? Tjek! Denne bog er første bog i den populære 5-bindsserie ’Talon’, som er skrevet af amerikanske Julie Kagawa. Ember Hills er ikke en helt sædvanlig pige. Det er blot en forklædning for at skjule at hun er en drage ligesom hendes tvillingebror. Men Ember er ikke den eneste synsvinkel i denne bog. På den anden side ses soldaten Garret Xavier Sebastian, som tilhører Skt. Georgs-ordenen, der rent faktisk er dragejægere. Da de indser, hvem hinanden egentlig er, må de finde ud af, hvad de skal gøre: Skal de trodse deres ordener og lade være med at skade hinanden eller om de skal følge deres skæbne og tilintetgøre hinanden i stedet? Kagawa lader dog sine karakterer være som helt almindelige teenagere, som kan forelske sig og der er også et trekantsdrama med Ember i midten, som gør bogen lidt mere realistisk selvom hun jo er en drage. Kagawa har også skrevet andre fantasy-serier og på engelsk er Talon-serien lige ved at blive afsluttet, så der går sikkert ikke længe, inden hele serien er at finde på dansk.

 

Skildpadder hele vejen ned - Teenageliv, angst og OCD

’Skildpadder hele vejen ned’ udkom sidste efterår og det er den amerikanske vlogger og forfatter John Green, der står bag den og som også selv har OCD. Den handler om Aza Holmes, som er en pige på 16 år med OCD og angst. Hendes hjerne står aldrig helt stille og det er ret svært for én, der bare vil have et ganske normalt liv og være ligesom hendes jævnaldrende. Venskaber og forelskelse er universelle emner og det var ikke overraskende, at både avisanmeldere og bogbloggere var vilde med bogen, da den udkom. Og det er faktisk ikke første gang, at Green behandler et svært emne i hans bøger til teenagere. Hans mest populære bog til dato er uden tvivl ’The Fault in our Stars’ om to unge kræftsyge mennesker, hvis filmatisering kom i biograferne i 2014 og den er den ultimative tudefilm.

 

Mange flere titler til konfirmander

Hvis ikke du fandt præcis den bog, som vil glæde din konfirmand, så har vi oprettet en hel kategori med gode forslag til konfirmations gaver.

>> Se hele konfirmations udvalget her << 

Her finder du bl.a. kærlighedsromanen 'Stadig mig' af Jojo Moyes, Iværksætterbogen 'All in' af Jesper Buch, den humoristiske ungdomsbog 'Sådan overlever du livet' af Maren Uthaug og portrætbogen af den argentinske forboldkunstner Messi


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner