Tænk over hvad, du selv synes, er lækkert at få til frokost. Det er de færreste voksne, der synes, det er spændende at sidde med en trist, grå leverpostejsmad til frokost – og sådan har børn det også. Det er faktisk ret simpelt – hvad synes du og dit barn er lækkert? Frikadeller, pastasalat eller måske kyllingespyd? Sæt jer ned sammen og snak om det.
En god madpakke handler selvfølgelig om, at det man får med, er noget, man kan lide. Men det handler også om variation – selv den lækreste sandwich bliver kedelig for de fleste, hvis man spiser den hver dag. Så udfordrer dig selv, og lav forskellige ting. Man behøver ikke at skulle opfinde den dybe tallerken, hver gang man skal lave en madpakke – så derfor er det en rigtig god idé med en liste over idéer, som falder i god jord. Så kan man lave en madpakke på kryds og tværs af listen efter lyst og – ikke mindst – alt efter, hvad der er i køleskabet!
Det er ikke særligt appetitlig at tage en våd, smattet mad ud af madkassen. Men der er heldigvis en løsning i rigtig mange tilfælde. I stedet for at have samlet frokosten på forhånd, så lav en saml selv frokost. Tag f.eks. pitabrød – i stedet for at samle det hele hjemme fra, så pak brød og fyld i madpakken hver for sig. Så samler man sit pitabrød, når det er frokosttid, og man undgår trist, vådt brød!
Det er altid sjovt med en lille overraskelse i madkassen – om det er sødt, knas eller sundt er helt op til jer. Man kan f.eks. lave sine egne myslibarer, lægge en lille yoghurt ved eller taget et kig på sæsonens lækre varer – lige nu kunne et godt eksempel være en lille håndfuld bælgærter. Det er en hurtig, sund og lækker overraskelse, som vil falde i god jord mange steder.
Det er vigtigt at huske på, at det, vi putter i madpakkerne, er dagens brændstof. Derfor handler det om at få lavet en madpakke, der giver den gode energi – og som en sidegevinst mætter længere. Uden mad og drikke duer helten ikke, og hvis man fylder det rigtige brændstof på, så holder man lidt længere endnu. Så uanset om man er til gulerodsstænger, vindruer, avokado eller andet lækkert grønt, så er det godt at få med hver dag. Det samme gælder det grove – vi skal have vores fibre – og det kan man også få ind på mange måder. Man kan skifte de almindelige boller ud med grov- eller rugboller, eller man kan lægge nogle rugstænger ved, som en ekstra – fiberrig – snack!
Husk at vi spiser med øjnene. Så hvis man sørger for, at maden i madkassen bliver præsenteret pænt og ikke ligger tilfældigt og blandet for meget sammen, så er der større chance for, at man har lyst til at spise det, der er i den.
Sunde Madpakker
Kaja Nymand - Indbinding: Indbundet
Sådan skal den madpakke smøres! Her får du 50 opskrifter til madpakken fra den utrolig populære blog "Sunde madpakker". Helt enkle opskrifter med råvarer, der er nemme at få fat i, og mad som er let at spise. Bogen indeholder bl.a.: To grundopskrifter på brød, som du kan bruge til at lave meget forskelligt bagværk med. Opskrifter på både kødpålæg, som fx kyllingesalat og skinkesalat, og grønt og... Læs mere