Diæten Low FODMAP er udviklet af en australsk diætist ved navn Sue Shephard. Målet med diæten er at hjælpe folk med irriteret tyktarm – som giver oppustet og irritabel mave – med at formindske eller helt fjerne generne.
Navnet kommer fra det man skal undgå, da kosten er lav på ”FODMAP”, som er:
F – fermenterbare
O – oligosakkarider
D – disakkarider
M – monosakkarider
A – &
P – polyoler
Fermenterbare henviser til de kulhydrater, som nedbrydes i tarmen. Oligosakkarider er en gruppe kulhydrater med op til 10 molekyler. Disakkarider er en gruppe kulhydrater med to molekyler, og monosakkarider er kulhydrater med et enkelt molekyle. A’et i FODMAP står for "and" eller på dansk og. Polyoler er sukkeralkoholer.
Low FODMAP diet 1
Stine Junge Albrechtsen, Mette Borre, Lisbeth Jensen, Marianna Lundsteen Jacobsen, Cæcilie Gamsgaard Seidel - Indbinding: Hæftet
Low FODMAP diet går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, de såkaldte FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyoles), der giver problemer, når man har irritabel tarm (IBS). Ved at følge en Low FODMAP diet vil de fleste opleve mindre oppustethed, færre mavesmerter, mindre maverumlen og luftudvikling i tarmen. Symptomer, som for de fleste medfører en række be... Læs mere
Low FODMAP diet 2
Stine Junge Albrechtsen, Mette Borre, Lisbeth Jensen, Marianna Lundsteen Jacobsen, Cæcilie Gamsgaard Seidel - Indbinding: Hæftet
En inspirerende efterfølger til succes bogen Low FODMAP diet – giver ro i maven. Hvor den første bog er en grundbog der beskriver principperne bag Low FODMAP diet, og kombinerer disse med en række opskrifter, så er bog 2 en guide til basiskøkkenet med mange spændende ideer og forslag til, hvordan hverdagen enkelt og nemt kan implementeres og følges i diæten. Det hele er garneret med en række velsm... Læs mere
Low FODMAP diet 3
Mette Borre, Lisbeth Jensen, Cæcilie Gamsgaard, Stine Junge Albrechtsen - Indbinding: Hæftet
Når du efter en tid med diæten low FODMAP har fået ro i maven, kan du nu begynde at afprøve nogle af de madvarer, som har været udelukket i diætperioden. Ved trin for trin at afprøve udelukkede madvarer, kommer du delvist tilbage til en almindelig kost. Bogen guider dig til at finde de madvarer, du kan tolerere og i hvilke mængder, du tolerer dem. Du finder også frem til, hvilke madvarer du fortsa... Læs mere